Despre Certificatul SSL

Atunci cand trebuie sa alegi ceritificatul SSL, alegi imaginea si respectul pentru clientii tai.

Sloganul “Imaginea dumneavoastra trebuie sa fie memorabila!” nu a fost ales intamplator. Este dedicat clientilor mei pentru a intelege ca fiecare detaliu al unui site are o importanta foarte mare.

Unul din subiectele principale care trebuie abordat cand pui bazele unui site este achizitionarea unui certificat de securitate SSL. Dar ce este, de ce am nevoie de el, ce beneficii aduce, pe care il aleg, cat costa? Aleg cel mai ieftin certificat sau cel mai potrivit certificat?

Voi incerca sa evit termenii tehnici pentru ca oricine sa inteleaga acest articol.

Ce este certificatul SSL?

Un certificat SSL ofera vizitatorului garantia ca legatura dintre browser si server este sigura, ca nu este o conexiune vulnerabila. De asemenea certificatul va asigura prezenta pe Google, alaturi de alte criterii esentiale de indexare.

De cativa ani de zile cei de la Google au incurajat si in acelasi timp au impus acest certificat de securitate. Pe scurt, atunci cand siteul tau are lacatul verde si in dreptul domeniului tau ai prefixul https://, siteul tau prezinta garantia pentru vizitator ca accesarea acestuia nu prezinta un pericol pentru dispozitivul sau.

Cum asigura criptarea datelor un certificat SSL?

Atunci cand introduci adresa unui site, browserul trimite un mesaj serverului de stabilire a unei conexiuni sigure. Serverul prezinta in acel moment certificatul sau de securitate si browserul verifica daca acesta este valid. Atunci cand informatiile verificate sunt valide, browserul transmite serverului o cheie master pentru a putea cripta datele transferate.

Browserul este cel care decide daca certificatul SSL este de incredere interogand credibilitatea Emitentului si nivelul actualizarilor acestora.

Ce tip de certificat SSL sa aleg?

In functie de complexitatea siteului tau, de numarul de domenii si subdomenii pe care le detii si in functie de datele care necesita criptare, este nevoie sa determini ce nivel de securitate este potrivit pentru siteul tau. Ca orice investitie, aceasta trebuie facuta cu mare atentie pentru ca trebuie luate in calcul doua aspecte: siguranta vizitatorului si suma investita la achizitia certificatului SSL.

Daca detii un singur domeniu si doresti sa oferi vizitatorilor o conexiune sigura atunci cand acestia furnizeaza date personale atunci poti opta pentru Certificatul SSL DV (Domain Validation). In termeni populari acesta este certificatul Standard. Domeniul va primi certificatul doar prin verificarea faptului ca solicitantul certificatului este si proprietarul domeniului. Este un nivel de criptare foarte bun recomandat in special blogurilor sau siteurilor de prezentare.

Vei stii ca un site detine un Certificat de acest tip atunci cand in dreptul adresei vei gasi lacatul verde si mesajul “Secure”.

Daca reprezinti o Organizatie care detine siteuri care colecteaza informatii cu caracter personal sau magazine online atunci este recomandat sa optezi pentru Certificatul SSL OV (Organization Validation). Are un grad sporit de securizare si criptare adaptat perfect la complexitatea transferului de date cu caracter personal. Validarea este obtinuta in acest caz doar dupa ce organizatia care detine domeniul este verificata.

Daca detii o companie care are un site foarte complex si care contine multe elemente ce presupun un transfer de date personale foarte importante atunci este cazul sa te gandesti la Certificatul SSL EV (Extended Validation). Acesta este nivelul la care procesul de validare al organizatiei este mult mai complex pentru a oferi vizitatorilor garantia ca siteul tau are un sistem de securitate care elimina aproape total posibilitatile de fraudare si expunere a datelor personale. Vei stii ca un site detine un astfel de certificat atunci cand in dreptul adresei siteului bara este verde si contine in semnatura numele companiei.

      

Ce inseamna asigurarea oferita de un certificate SSL?

In momentul alegerii unui tip de certificat SSL veti observa ca acestea vin cu Asigurare, oferita de emitentul certificatului. In cazul in care datele utilizatorului final sunt decriptate, acesta este protejat si poate intra in posesia ei.

Asadar, atunci cand doriti sa construiti un site luati in considerare si instalarea unui certificat SSL. Va aduce cel putin trei beneficii esentiale:

  1. Siguranta datelor transferate;
  2. Imaginea afacerii dumneavoastra;
  3. Prezenta facila a siteului pe Google.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *